Tuomari Nurmio

25jan7:00 pm10:00 pmTuomari Nurmio7:00 pm - 10:00 pm

Event Details

Tummanpuhuvista helsinkiläistarinoistaan ehkä parhaiten tunnettu runonlaulaja esittää tässä odotetussa soolokonsertissa muitakin puolia laajasta tuotannostaan pelkistetyssä ja väkevässä alkumuodossaan.

Tuomari Nurmio on täynnä paradokseja: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa. Omaperäinen ja alkuvoimainen kitaransoittaja, joka voi tarvittaessa myös heittäytyä ison orkesterin solistiksi tulkitsemaan iskelmää tai tangoa. Tuomari voi olla ankara ja sarkastinen Dumari, mutta myös lohdun ja rakkauden sanoilla on hänen laulukirjoissaan paikkansa.

Monista kovatasoisista bändikokoonpanoistaan tunnettu Tuomari Nurmio esiintyy mielellään myös soolona. Asetelma, jossa artisti kohtaa yleisönsä yksin, joko meluisassa kuppilassa tai konserttisalissa, on aina haastava, eikä kovin moni siihen uskaltaudu. Erikoisrakenteinen laatikkokitara, bassorummun virkaa toimittava jalkio, musiikin voima ja Tuomari-hahmon karisma riittävät, ja tietenkin hänen laulujensa monikerroksiset tarinat.

Dumari on paitsi suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä biisintekijöitä ja taustavaikuttajia, myös eräs uudistumiskykyisimmistä esiintyjistä. ”Kun kappaleen ydin on kunnossa, sen voi pukea erilaisiin takkeihin, ja uusi sovitus voi tuoda laulusta esiin toisenlaisen näkökulman.” Sama kaleidoskooppimainen asenne on kantanut Tuomari Nurmion uraa kokonaisuudessaan: tyylilajeilla, sovituksilla, saundeilla, nimillä ja kokoonpanoilla on leikitelty pitkin matkaa. Takit ovat vaihtuneet lukemattomia kertoja, mutta kyse ei ole sattumanvaraisista muutoksista, vaan musiikintekijän halusta kokeilla ja uusiutua, ja haastaa itsensä ottamalla harkittuja riskejä.

Vuonna 1979 alkaneen uransa aikana Tuomari Nurmio on julkaissut 19 studioalbumia ja parisataa laulua. Kriitikoiden klassikkoluokkaan nostamien julkaisujen, palkintojen, tunnustusten lista on pitkä. Hän on myös ainoa rockmuusikko jolle on myönnetty Eino Leinon kirjallisuuspalkinto.

Helvetin ja taivaan välissä on kuin lauluista koostuva mutkainen matka, jota myös elämäksi kutsutaan. Jokaisen pienen ihmisen on kuljettava se läpi, ja säilyäkseen järjissään on etsittävä elämän tarkoitusta sekä maailman ääristä että oman päänsä sisältä.

”On hienoa päästä kerrankin esittämään lauluja joita ei kannata hukuttaa kapakoiden meteliin.”

more

Time

(Thursday) 7:00 pm - 10:00 pm

Location

Aleksanterin teatteri, Albertinkatu 32, 00180 Helsinki, Suomi