Thelonius Monk 100 vuotta

10oct6:30 pm8:00 pmThelonius Monk 100 vuotta6:30 pm - 8:00 pm

Event Details

Thelonious Monk 100 vuotta -tapahtuma tiistaina 10.10. klo 18.30. Taiteilijan syntymäpäivänä juhlistamme Monkin tuotantoa upeiden muusikoiden soittamana.

Flyygelit:
Claes Andersson, Veikko Hakkarainen
Basso:
Jorma Katrama
Rummut:
Rami Eskelinen

Jazzpianisti Thelonious Monk on Duke Ellingtonin ja Charles Mingusin ohella yksi jazzin suurista säveltäjistä. Monet Monkin 70:stä sävellyksestä ovat jazzin klassikoita ja jazzstandardeja.

Monkin sävelkieli tulee paljolti gospel-musiikista, jota hän
nuoruudessaan säesti kirkoissa.
Osa on bluesiin pohjautuvaa musiikkia, pieni osa on eurooppalaiseen musiikkiperinteeseen pohjautuvaa musiikkia, mutta iso osa ei pohdaudu jazzstandardien yleiseen ns. sointujen kvinttikulkuun. Ehkä siitä syystä musiikki on poikkeavaa. Monet Monkin ballaadit ovat kuitenkin kaikkien tuntemia kauniita sävelmiä, esim. Pannonica, Monk´s Mood ja `Round Midnight.
Pianisti, kirjailija, runoilija Claes Andersson ja pianisti Veikko Hakkarainen soittavat Monkin musiikkia kahdella flyygelillä kompin kanssa. Alkukeskustelun ja esittelyn jälkeen musisointia. Molemmat pianistit ovat ainakin 60-vuoden ajan tulkinneet Monkin musiikkia.

Jazzpianisti Claes Andersson on myös lääketieteen lisensiaatti, psykiatrian erikoislääkäri ja runoilija. Hän on tehnyt useita levytyksiä ja konsertoinut uransa aikana paljon.

Jazzpianisti, matemaatikko, päätoimittaja Veikko Hakkarainen osti 1957 Fazerin musiikkikaupan tyhjäksi Monkin levyistä. Vuonna 1962 Veikko Hakkaraisen kouluajan kvintetti voitti Tesvision syksyn 1961 ja kevään 1962 aikana pidetyn orkesterikilpailun. Kerran viikossa yksi orkesteri esitti 15-minuuttisen ohjelman, Jaakko Jahnukainen juonsi. Kilpailu tosin voitettiin kahdella bebop-pianisti Tadd Dameronin sävellyksellä, mutta kvintetin ohjelmistossa oli jo 20 Monkin sävellystä 1962. Niistä useita kvintetti oli äänittänyt radion rytmineljänneksiin.

Tervetuloa!

Liput 10 €
Lippuvaraukset: apertus@dlc.fi
Istumapaikkoja 40 kpl.

more

Time

(Tuesday) 6:30 pm - 8:00 pm

Location

Steinway Piano Gallery Helsinki, Unioninkatu 13, 00101 Helsinki, Suomi