JASO - Swingin juhlaa 40 vuotta

07oct5:00 pm7:30 pmJASO - Swingin juhlaa 40 vuotta5:00 pm - 7:30 pm

Event Details

JASO Big Band, kapellimestari Ari Jokelainen, laulusolisti Sonja Lumme ja mahdollisia vierailijoita

Ready…
Jazz-legendamme Jukka Haavisto kutsui kesäkuussa 1978 Groovyn estradille nelisenkymmentä tuon ajan jazzaria soittamaan ja tallentamaan esityksiään nauhalle. Mukana oli myös toisen legendan- Kalle Kaartisen- tilaisuuteen kokoama big band. Muusikoista useat olivat 1950 – 60 lukujen mainioiden tanssibändien puhaltaja-eliittiä ja Mäyränkolon aktivisteja, osa siirtyneinä markkinoinnin ja mainonnan tehtäviin.

Steady…
Kaikilla heistä soittamisen taito ja musiikin palo olivat tallella. Monilla oli aiempaa kokemusta big band-sektioista mm. Radion tanssiorkesterin nauhoituksista ja konserteista. Soittaminen isossa bändissä täysmiehitetyin foni-, pasuuna- ja trumpettirivistöineen ja komppiryhmineen haastoi jatkamaan. Ohjelmistossa oli 1940 -50 lukujen swingiä a la Miller, Ellington, Basie. Niitä täydensi kotimaisten säveltäjien ja sovittajien (mm. Lindström, Lasanen, Lehtinen ja Henriksson) kirjoittama tarjonta. Mallia saatiin myös UMOn toimista.

Go JASO, Go…
Ensimmäisen live-yleisönsä innostuneen vastaanoton big band sai markkinointialan Ideapäivillä ja vuoden 1979 alussa jazzklubi Groovyssa. Sektioiden kokoonpanot vakiintuivat. Soittajanimistä suurin osa mahtuu oivasti suomalaisjazzin ”kuka kukin on” kunnialistaan. Bändin kapellimestariksi ja taidevastaavaksi kutsuttiin ”big band maestro” Raimo Henriksson. Toiminnan taustaorganisaatioksi perustettiin 1979 yhdistys, Big Band Jazz Society ry. Tiekartta kohti nyt vietettävää juhlakonserttia oli avattu.

JASO 2018
JASO on konserteissaan pysynyt ”swing-lestissä”. Vierasta sille ei ole ollut myöskään monipuolisen tanssittavan ohjelmiston laadukas esittäminen. Omien kapellimestarien ohella big band -soittoa on hiottu mm. Mel Lewis`in ja hänen sektioleadiensä sekä Count Basie pasunisti Jiggs Wighamin johdolla.

Henrikssonin jälkeen bändiä on johtanut 2013 lähtien vahvalla osaamisellaan Ari Jokelainen. Hänen myötään JASO on perinneswingin ohella ottanut ohjelmistoonsa uudempaa ja mm. Thad Jones`in arraamaa musiikkia.

Juhlakonsertissa ohjelmisto on läpileikkaus JASON omasta ja tietenkin soitetun ja lauletun swingin rikkaasta klassikkoaineistosta.

Juhlakonserttimme laulusolistina on Sonja Lumme. Hän hallitsee tyylikkään taidokkaasti jazz-vokalismin musiikillisia rikkauksia. Esitykset hehkuvat naislaulun väriloistoa. Sonja hallitsee ”Ellat, Beatlesit, Frankit ja, Lindströmit” hioen niistäkin parasta – sykähdyttävää Sonjaa.

Ready steady go (säv. R. Henriksson) – Lähtölaukaus JASOn 40 v juhlintaan on ammuttu. Tervetuloa kuulolle.

Kesto n. 2,5 h, sisältää väliajan

more

Time

(Sunday) 5:00 pm - 7:30 pm

Location

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46, 00130 Helsinki, Suomi