Aapo Heinonen Quintet: Tara -levyn julkaisukonsertti

14sep9:00 pm11:30 pmAapo Heinonen Quintet: Tara -levyn julkaisukonsertti9:00 pm - 11:30 pm

Event Details

AAPO HEINONEN QUINTET: TARA-LEVYNJULKAISUKONSETTI
TI 14.9 KLO 21.00 12 / 8 €
Pianisti ja säveltäjä Aapo Heinosen johtama Aapo Heinonen Quintet julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa TARA. Saksalaisen Ozella Music -levy-yhtiön julkaisema albumi on yhtyeen ensimmäinen uudella miehistöllä. Heinosen sekä toisen alkuperäisjäsenen rumpali Tomi Saikkosen rinnalla levyllä soittavat saksofonisti Teemu Takanen, kitaristi Héctor Lepe ja basisti Vesa Ojaniemi. TARA julkaistaan maailmanlaajuisesti CD:nä sekä digitaalisesti, ja Aapo Heinonen Quintet käynnistää julkaisupäivänä seitsemän konsertin mittaisen Suomen-kiertueen Lavaklubilta,

Kipinä uuden albumin tekemiselle syttyi Heinosen työskennellessä rivimuusikkona muissa projekteissa. Aapo Heinonen Quintetin ollessa tauolla 2014-2016 Heinonen mm. sävelsi lähi-idän musiikkia, jazzia ja nykyflamencoa yhdisteleville Journey to Arabjazz ja Cuejero -yhtyeille. ”Yhtyeen toisen levyn julkaisun jälkeen koin, että takki oli tyhjä melko pitkään. Paluu alkuperäisen kvintetin pariin oli kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys”, pianisti myöntää. Kesällä 2016 soitetun onnistuneen keikan jälkeen oli kuitenkin jälleen selvää, että Aapo Heinonen Quintetin tarina jatkuu. Uusia kappaleitakin alkoi syntyä kuin itsestään. ”Ylipäätään pohdin paljon omia motiivejani tehdä musiikkia, ja päätin kylmästi jättää kaikki sellaiset ideat pois, jotka eivät sävellysvaiheessa koskettaneet. Toimivaa musiikkia on aina helppo tehdä, mutta koskettava musiikki onkin sitten toinen asia.”

Nyt julkaistavalla TARA-albumilla musiikin tunnelma saattaa liikkua hyvinkin melankolisesta, jopa synkästä, erittäin iloiseen ja pirteään yhden kappaleen sisällä, kokonaisuuden kuulostaessa silti orgaaniselta ja luontevalta. ”Olen voinut esittää näitä samoja kappaleita häissä, hautajaisissa ja ristiäisissä. Toivon, että se on osoitus musiikin monimerkityksellisyydestä ja ajattomuudesta”, Heinonen kertoo. ”Olen lisäksi pitänyt kiinni siitä, että jokaisella soittajalla on oma, uniikki pohjansa improvisoimiselle yhden kappaleen sisällä. Tämä rikkoo mukavasti jazzmusiikin perusasetelmaa, jossa solistit vuorollaan jammailevat saman sointukierron tai rytmisen luupin päälle.”

Vuonna 2009 perustettu Aapo Heinonen Quintet on miltei 10-vuotisen taipaleensa aikana hionut ilmaisunsa huippuunsa. Heinonen itse kuvailee kvintettinsä musiikkia pienyhtyeellä soitetuksi moderniksi big band -musiikiksi, ja TARAlla Aapo Heinonen Quintet kuulostaakin usein kokoaan suuremmalta. Kvintetin musiikille on ominaista vahvoista melodioista ja mielikuvituksellisista sovituksista rakentuva elokuvallinen atmosfääri, joka tarjoaa hedelmällisen pohjan improvisoiduille sooloille. Tyylillisesti yhtye hakee vaikutteensa laajalta spektriltä jazzin, elokuvamusiikin ja progressiivisen rockin ristiaallokosta, ja sen kuulijassaan visuaalisia mielikuvia herättelevää musiikkia on hankala sovittaa ahtaisiin lokeroihin.

AAPO HEINONEN – PIANO, COMPOSITIONS
JOUNI JÄRVELÄ – SAXOPHONES
HECTOR LEPE – ELECTRIC GUITAR
VESA OJANIEMI – ELECTRIC BASS
TOMI SAIKKONEN – DRUMS

more

Time

(Friday) 9:00 pm - 11:30 pm